Kyokushinkai Karate

  Kyokushinkai is net als andere karatestijlen, een van oorsprong Japanse vechtkunst. De uitvinder van deze stijl is Masutatsu Oyama, geboren in 1923 te Korea. Karate op zich is een van traditioneel Chinees kempo afgeleide gevechtskunst uit China, die in Okinawa en later in Japan verder is ontwikkeld. Oyama is erg beïnvloed door de geschriften van en over Miyamoto Musashi (1584 -1645), Japan’s beroemdste Samoerai strijder. Kyokushin betekent in het Japans ‘De Ultieme Waarheid’ en is gegrond in een filosofie van zelf-verbetering, discipline en harde training, zowel binnen als buiten de sportschool.

 

In 1953 richtte Masutatsu Oyama de Kyokushinkai-Kan op. De betekenis hiervan is:

    • Kyoku = het uiterste.
    • Shin = waarheid.
    • Kai = samenwerken.
    • Kan = gebouw, school, organisatie.

 

Kyokushinkai kenmerkt zich door gedisciplineerde en geestdriftige beoefening. Traditioneel wordt de Bushido (weg van de krijger) en de dojo-kun (de dojo-eed) in de authentieke dojo hoog aangeschreven. Kyokushinkai staat bekend als een van de hardste en vrijwel de enige officiële vorm van “full contact” karate. Het is een volwaardige karatestijl waarin de onderdelen (basistechnieken), Kumite (sparren/wedstrijden), Kata (gedisciplineerde gevechtsloop) en Tameshiwari (breken) alle verplichte onderdelen bij examens zijn. Het alsmaar perfectioneren van Kihon en Kata’s zorgt voor een hard lichaam, betere coordinatie, balans, ademhaling en concentratie.

Het gevecht zelf vormt het zwaartepunt van deze karatestijl, kyokushinkai staat ook wel bekend als ‘World’s Strongest Karate’ en is de basis geweest voor andere full contact sporten waaronder; Ashihara Karate, Budokaido, Godokai, Enshin Karate, Seidō juku, Musokai, Shidōkan, Seidokaikan, Jushindo, Daido Juku, Kudo en Zendokai. Veel bekende MMA- en Kickboksers hebben Kyokushin als basis gedaan. Enkele voorbeelden: Nicholas Pettas, Francisco Filho, Glaube Feitosa, Bas Rutten, Peter Smit, Semmy Schilt, Andy Hug, Jérôme Le Banner, George St-Pierre, Sam Greco en vele anderen.

Voor senioren worden wedstrijden gehouden zonder beschermers en vol contact is toegestaan. Voor kinderen is het gevecht met bescherming en is doortrappen op het hoofd verboden. Binnen een strak kader van regels, waarop vijf scheidsrechters per wedstrijd toezien, is het geoorloofd de tegenstander te slaan of te schoppen. Verboden technieken zijn echter schoppen naar het kruis, de gewrichten, en stoten naar hoofd, ruggengraat, kruis en hals. Beentechnieken naar het hoofd zijn wel toegestaan.

Kyokushinkai karate is dus gegrond in een filosofie zelfverbetering, zowel lichamelijk als mentaal. De weg om deze ‘Ultieme Waarheid’ te doorgronden is moeilijk en zal nooit stoppen voor diegenen die Kyokushin karate daadwerkelijk willen begrijpen.

Osu!